Kuchnia

Przepisy

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka chińska lub samodzielnie skomponowany zestaw warzyw
1 łyżeczka masła
2 cm świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
pół łyżeczki curry
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta sproszkowanego chilli
1 jajko
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na łyżeczce masła przesmażyć warzywa (niezbyt długo, aby nie były zbyt miękkie). Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach tarki. Na patelni lub w rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić czosnek, imbir i curry (można także dodać zrobno posiekaną papryczkę chili wtedy danie będzie bardziej pikantnw). Chwilę podsmażyć, aby wydobyć aromat przypraw. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Dosolić do smaku.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Wykroić kwadraty i na każdym układać po łyżeczce farszu. Paszteciki zawijać w trójkąty, sakiewki, rogaliki lub zwyczajnie jak małe naleśniki w kształt tradycyjnego pasztecika.

Piekarnik rozgrzać do 180′.

Każdy pasztecik posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem.

Piec około 12-15 minut.

Paszteciki z nadzieniem po chińsku pyszne są same lub na przykład z sosem czosnkowym. Można je wykonać w wersji mięsnej, dodając np. małe kawałki kurczaka.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation